Boekbinding

De liefde voor boeken zit 'm vaak niet enkel in de inhoud. Ook "de verpakking" is belangrijk. Dat hadden ze in de middeleeuwen mischien wel beter door dan nu. De boeken werden toen voor de eeuwigheid gemaakt. Dat ze ook een fortuin kostten hielp daar natuurlijk aan mee. De boeken van nu zijn wellicht niet meer zo duur, maar ook niet zo duurzaam. Toch is de kennis van vroeger niet helemaal verdwenen. Er zijn nog steeds boekbinders. Mensen die de kunst van het maken van een boek nog verstaan.

Het visboek van Adriaen Coenen is welicht een goed voorbeeld. De oude kaft was door verschillende redenen verdwenen en moest vervangen worden. Aan de hand van de lijm- en naairesten aan de katerns heeft de restaurateur een reconstructie kunnen maken van de binding en de kaft. Het boek is nu weer een geheel dat geraadpleegd kan worden en belangrijker nog, het is weer beschermd tegen invloeden van buiten.
Boeken geven de bezitter uren verwondering, kennis, inspiratie en vertier. Het enige wat wij hoeven te doen is het koesteren van deze pagina's zodat ze een kleine eeuwigheid meegaan.
De restauratie van het visboek
Site van de Princeton University Library over oude boekbindmethoden.

Related Posts with Thumbnails