Boefjes



Tja, wat is nou een boef. Het ligt er maar aan aan wie je dat vraagt, wanneer je leefde en waar. Nelson Mandela werd door het Zuid afrikaanse bewind ook vastgezet en is vandaag de dag juist een icoon van goedheid. Maar even niet afdwalen. Dit gaat over echte boeven, kruimeldieven en moordenaars. Ze zijn gelukkig al een tijdje dood of toch in ieder geval ouder dan 90.
NLW MS 23203B is een register dat werd bijgehouden door de Cardiganshire Constabulary van criminelen in Wales, tussen 1897 en 1933 waarin vele foto's van kleine tot grotere criminelen.
Het fotograferen van criminelen was in de beginperiode van de fotografie nog geen gemeengoed. In de negentiende eeuw ontstonden er vele gedragstheorieën die fysieke kenmerken koppelden aan een bepaald gedrag. Het nemen van foto's van criminelen werd dan ook gezien als een middel om vast te kunnen stellen welke kenmerken wezen op een aanleg om de illegale activiteiten te ontplooien en wat nu wees op criminele genen. Uiteindelijk bleek het natuurlijk allemaal vergezocht, tenminste ik kan er niets vreemds aan ontdekken. Sommige van deze mensen zijn regelrecht arm, pokdalig, echte sloebers. Maar vergis je niet; een groot deel zit gewoon strak in het pak en is goed verzorgt. Wellicht zijn dat de echte sluwe vossen. Vandaag de dag is het "wapenarsenaal" van de politieresearch sterk uitgebreid, al blijven foto's voor registratie van het plaats van delict en de documentatie van bewijs een grote rol spelen. Een ding veranderd niet; boeven, kruimeldieven en moordenaars zijn helaas van alle tijden.
Bekijk de karakteristieke koppen van de boefjes hier

Related Posts with Thumbnails