Pitt Rivers Museum





Het Pitt Rivers museum is een buitengewoon mooi museum in de victoriaanse traditie van verzamelingen. Het is genoemd naar een van de eerste "echte" archeologen, Pitt Rivers. Deze man, waarover ik las dat hij er op stond dat zijn vrouw zich zou laten cremeren ("verdomme nog an toe vrouw, branden zul je") legde de basis voor gedegen archelogisch onderzoek. Zo was hij niet enkel op zoek naar schatten uit het verleden (zoals veel van zijn oudheidkundige tijdgenoten), maar had hij ook oog voor dagelijkse voorwerpen en zelfs scherven. Wat hij opgroef etiketeerde hij ook, waarbij hij uiterst precies te werk ging. Kortom, hij deed wat we nu nog steeds netjes doen als er iets ouds naar boven wordt gebracht en dat in een tijd waar een plan om een spoorlijn over Stonehenge te laten lopen ("het ding verkeerd in slechte staat, heeft geen enkel nut en wordt toch niet hersteld" naar de bescheiden mening van een spoorwegfunctionaris) maar ternauwernood werd verijdeld.
Dit alles wil niet zeggen dat Pitt Rivers een fijne vent was. Nee, helaas stond hij te boek als een gierige en nare man. Zijn vrouw zal blij geweest zijn dat ze zich gewoon kon laten begraven toen hij eerder dan haar het tijdelijke voor het eeuwige verruilde.

Het Pitt Riversmuseum herbergt naast de collectie van Pitt Rivers (een kleine 50.000 artefacten)  in de tijd aangeworven collecties, met de meest bijzondere en exotische voorwerpen. Het is nog echt een museum met houten vitrines zoals je enkel in een oud museum kunt tegenkomen, maar op de website kun je ook een vituele tour nemen. Meer over het Pitt Rivers vind je op hun bijzonder uitgebreide website.

Luisterrijke teloorgang





Al eerder schreef ik over oude gevechtstorens en een gevangenis in verval. Beide zijn mooie voorbeelden van luisterrijke teloorgang van een gebouw. Bijzonder is dat niet enkel "lelijke" plekken zoals fabrieken en verouderde ziekenhuizen leeg staan. Ook bijzonder mooie landhuizen en kastelen ondergaan dit lot. Waarom is mij een raadsel, maar het levert wel bijzonder schone plekken op.

Door het verval en de lege ruimtes worden de elementen van het gebouw die achter zijn gebleven versterkt. Het is als een puzzel waarvan je nog net kan zien wat het geweest zou moeten zijn, maar waarbij je zelf de ontbrekende stukjes mag invullen. Zelfs de meest lelijke fabrieksruimte krijgt door leegstand en verval een lading die ruimte biedt voor  een eigen invulling. Wat is hier gebeurt, Wie deed als laatste de deur dicht, waarom is men weggegaan, waarom staat het gebouw er nog? Allemaal vragen, waar ruimte is voor sterke verhalen.

Het is een speciale hobby om leegstaande panden te spotten en te bezoeken. De mooiste plekjes zijn met veel mystiek omgeven en worden door de urban explorers zo goed mogelijk geheim gehouden. Een mooie Nederlandse site (in het Engels) met een heleboel objecten is Urbex. Urban exploring heeft een grote hang naar wat eeuwen geleden de ontdekkingsreizigers dreef tot het in kaart brengen van de complete wereld. En het mooie is; De ontdekkingsreizigers van weleer hadden ongelijk. Niet alles is bekend. Er is nog veel schoonheidte ontdekken en het staat vaak net onder onze neus te gebeuren....Dus ontdek!

houdt de adem in




Voor mijn werk ben ik op dit moment bezig met een bevloeiingsproject. Ik vroeg me af hoe sommige planten een tijdlang onder water kunnen staan zonder dood te gaan. Het antwoord heeft alles te maken met de energievoorziening van de plant. Bij zuurstoftekort (ja, een plant heeft ook zuurstof nodig) kan de plant overschakelen naar een alternatieve energievoorziening en houdt de plant als ware tijdelijk zijn adem in. Als de plant onder water komt produceert de plant een speciaal eiwit dat alcoholproductie binnen de plant op gang brengt. De alcohol vormt daarbij de energie die de plant nodig heeft om te overleven. Als het water weer zakt en er dus weer zuurstof voorhanden is komt de normale “ademende” energievoorziening weer op gang. Schijnbaar is teveel alcohol ook voor planten niet best. Afhankelijk van de hoeveelheid van het speciale eiwit zijn planten beter of juist slechter in staat te overleven bij een overstroming. De planten zonder het speciale eiwit sterven al snel. Geheel onthouders is in dit geval dus niet een langer leven beschoren. Een scheutje alcohol op zijn tijd heeft menigeen verblijd. Zo, en dan nu weer rustig doorademen…

Related Posts with Thumbnails